Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze

Szukasz soli himalajskiej? Skieruj się tutaj.

Substancją potrzebną do prawidłowego działania naszego organizmu jest sól. Jakie zalety posiada niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Z jakiego powodu należy wykorzystywać je w kuchni?

Atuty soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który świetnie wzbogaca smak jedzenia. Choć nadużywanie soli ma niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne porcje (nieprzekraczające 6 g dziennie) są niezbędne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek regulujący podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż mających ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo wartościowych minerałów oraz pierwiastków, między innymi potas, wapń czy magnez, a zarazem nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska świetnie wpływa na smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o dużym poziomie czystości – posiada 97% NaCl i stanowi znakomity do naszych kiszonek. Jest wartościowym źródłem potasu, żelaza czy wapnia, innymi słowy pierwiastków potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , toteż nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]