Zobacz, gdzie zamówić sok z kiszonego buraka.
Od stuleci w rodzimej kuchni korzysta się z kiszonek. Ostatnio jednak raz za razem wspomina się również ogromne zalety prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która teraz często dostępna jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go regularnie spożywać
Zapewne każdy z nas w dzieciństwie spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu kapusty częstokroć przynosiły swoim wnukom kubeczek z sokiem, mówiąc, że napój jest niesłychanie zdrowy, chociaż bardzo cierpki. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to doskonałe źródło witamin! Zawiera on znaczne ilości witaminy A, C, E oraz PP, a także przeróżne minerały, jak np. potas, miedź i żelazo. Wielu ludzi ma problem z przyzwyczajeniem się do kwaśnego smaku tego soku, lecz rekomenduje się spożywać go systematycznie, gdyż jest on grzybo- i bakteriobójczy, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu oraz ma dobry wpływ na pracę jelit, a to sprawia, że może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty zaleca się także anemikom. Oczywiście nawet z tak zdrowym napojem nie należy przesadzać – wystarczy wypijać maksymalnie jeden kubeczek soku dziennie.
Sok z kwaszonych buraków ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne
Drugim odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od wieków do gotowania, a który konsumujemy także jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajdziemy dużo witamin i ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność organizmu: obniża ciśnienie, poprawia koncentrację, a zarazem zapobiega obstrukcjom. Choć buraki wyróżniają się dużą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się jednak jego konsumpcji przez osoby borykające się z chorobami nerek lub reumatyzmem, a także kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotować soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie wprost w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednakże, że takie soki powinno się składować w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]