Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Więcej informacji o przetworach ekologicznych.

Od dynamicznego rozwoju przemysłu żywieniowego, który zaczął się na początku zeszłego stulecia, artykuły jedzone przez nas codziennie zaczęto standardowo nasycać licznymi związkami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednakże wraz z dojrzewającą świadomością konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć skutki dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz częściej poszukują oni artykułów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej.

Eko żywność – niska zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów

Żeby dany wyrób trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł mienić się „ekologicznym”, musi sprostać wielu wymogom. Żywność ekologiczna oraz artykuły z niej sporządzone muszą zdobyć określone certyfikaty nadawane przez upoważnione do tego instytucje. Kluczową jednakże cechą spożywczych wyrobów eko jest to, iż użyte do ich przyrządzenia warzywa i owoce kultywowano z zachowaniem wszystkich zasad rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie korzystali z chemicznych pestycydów ani nawozów, które mogłyby negatywnie wpływać nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które również szkodzą ekosystemowi. Niektóre bowiem nawozy powodują zasolenie gleby lub zatruwają wody powierzchniowe, a natryski upraw syntetycznymi pestycydami nieraz powodują np. śmierć pożytecznych organizmów. Tymczasem na skutek ekologicznej uprawy owoce i warzywa posiadają wielokrotnie niższą zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to oznacza, że mniej tych niezdrowych substancji przedostanie się do ustroju ich konsumentów.

Zamawiasz eko żywność? Czytaj szczegółowo informacje na etykiecie

Żywność ekologiczna jest poddawana stałemu nadzorowi w każdej fazie produkcji, w tym także w trakcie przechowywania oraz transportu. Co kluczowe, gdy produkt spełnia wymogi, jego wytwórca nie licząc rutynowych informacji m.in. o masie netto, kraju pochodzenia składników, warunkach składowania, dacie przydatności do spożycia i wartościach odżywczych, musi również obowiązkowo wskazać numer ID organu kontrolnego dany produkt oraz umieścić logo produkcji ekologicznej UE, czyli białe gwiazdki, które tworzą w kształt listka. Wypatrując ekologicznych przetworów należy więc czytać wnikliwie etykiety wyrobów, a kupując je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o otrzymanych certyfikatach.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]