Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Jeśli chcesz kupić sok z kiszonej kapusty, koniecznie wejdź na superbutelki.pl.

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wracają do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają też inne, dotychczas mniej znane owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach fermentowanej żywności nie sposób zapomnieć też o napojach takich jak kombucza, maślanka czy różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała składniki konieczne dla jego właściwego działania.

Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich się znajduje?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie multum substancji wpływających pozytywnie na nasze samopoczucie. Kluczowym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy inny kiszonek to także świetne źródło witamin. Warta uwagi jest przede wszystkim duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na zawartość witaminy K i E, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kapusty kiszonej – czemu należy go spożywać?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z uwagi na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Dodatkowo liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. niestrawność lub wrzody żołądka. Działają one również osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]