Znajdź kapustę kiszoną bez konserwantów.
Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kiszonej jest bezsprzecznie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem licznych dań i każdy Polak bardzo często kładzie ją na stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to niezwykle zdrowe pożywienie.
Kapusta kwaszoną – źródło koniecznych witamin i minerałów
Kapusta kiszona, lub kwaszona, jako że tych dwóch przymiotników używa się na zmianę, to jeden z tych produktów żywnościowych, które wynaleziono w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne przechowywanie pokarmów. Drobniutko poszatkowane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez kilka miesięcy na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin czy składników odżywczych, których zdobycie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli w dzisiejszych czasach. A trzeba zaakcentować, iż kiszona kapusta ma wiele substancji nieodzownych dla właściwego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. W kwaszonce tej znajdują się również inne ważne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B9, B5, B3). Poza tym, kiszona kapusta to źródło m.in. wapnia, magnezu czy probiotyków. Równocześnie to żywność o małej wartości kalorycznej, zatem zaleca się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.
W jakich potrawach wykorzystuje się kapustę kiszoną?
Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy w przystawkach do potraw, jak i jako główny ich składnik. Na surowo przeważnie je się ją w postaci surówki z marchwią lub cebulką, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a niekiedy na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również produkt, który perfekcyjnie komponuje się z grzybami oraz czerwonym mięsem, stąd wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, pasztecików i łazanek. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie byłoby najsmaczniejszych polskich dań – bigosu, góralskiej kwaśnicy czy kapuśniaka.
Praktycznie każdy szef kuchni ma własny przepis na kwaszoną kapustę, jednak współcześnie okazjonalnie kisi się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby składowania żywności na zimę. Kapustę kwaszoną w dużych i małych opakowaniach bez przeszkód kupić można w każdym sklepie, a także można zamówić ją online. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie również kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]