Barszcz czerwony z koncentratu w butelce znajdziesz na https://bit.ly/2WE4Hqy.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie jedynie świąteczna, którą jemy najczęściej w trakcie Wigilii lub ważnych rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których tradycja spożywania obiadów z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko w formie zupy, ale też jako uzupełnienie do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – potrawa uniwersalna
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to łatwa do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość sycącą potrawą. Jednak właśnie jego kwaskowaty, a zarazem trochę słodkawy aromat powoduje, iż perfekcyjnie stapia się on z odmiennymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy wolą w nim jajo, ziemniaki i kiełbasę, pozostali zalewają nim uszka z kapustą, grzybami albo mięsem. Barszcz czerwony to klasyczne danie na obiad, ale też apetyczna przekąska bądź kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy idealnie podkreśli smak chrupkiego krokieta z grzybami czy bułki drożdżowej z kapuścianym farszem.
Warto zaakcentować, że barszcz czerwony, o ile nie został zabielony śmietaną, jest zupą o niskiej kaloryczności. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, ponieważ zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, jak również mnóstwo żelaza, dlatego zaleca się go osobom cierpiącym na anemię. Jednak ze względu na to, iż podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem często spożywa się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej aromatyczny smak
Nie ma kanonicznego przepisu na barszcz z buraków – każdy w kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i odmiennie przyprawia tę potrawę. Jedni lubią barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu, inni dosypują do niego nieco cukru, by wydobyć naturalną słodkość buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, gdy gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej niezbędnych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przygotowywać osobiście, ale okres fermentacji – w zależności od panujących w domu warunków – trwa około 7 dni. Jeśli jednak nagle najdzie cię ochota na tę zupę, w żadnym razie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub online.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]