Kliknij w to miejsce, jeżeli interesuje Cię aktualna oferta kursów gotowania Kraków
Samodzielne przygotowanie dań w domu ma dużo zalet. Główną z nich jest w szczególności oszczędność pieniędzy – stołowanie się u siebie jest zazwyczaj znacznie tańsze aniżeli częste korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Duma będąca następstwem ugotowania posiłku własnymi rękami nie jest także bez znaczenia – zwłaszcza, gdy dzielimy się nim z rodziną czy przyjaciółmi. Nie można nie wspomnieć też o tym, iż pichcąc samemu wiemy dokładnie, co położymy na stół, a to jest wyjątkowo ważne dla osób wykluczających z menu niektóre składniki (np. cukier, gluten czy mięso) lub będących na diecie. Wymaga to jednakże konkretnych umiejętności – a nie każdy takowe posiada. Na szczęście można je zyskać w czasie kursu gotowania.
Kursy gotowania – nie tylko dla pasjonatów
W ofercie firm organizujących warsztaty z gotowania znajdziemy najróżniejsze kursy – zarówno te skierowane do osób bez doświadczenia w kuchni, jak i tych stawiających swoje pierwsze kroki w profesjonalnej gastronomii. Możliwości jest rzeczywiście dużo – od tematycznych szkoleń (np. z zakresu kuchni włoskiej lub food pairingu), przez te organizowane z myślą o kulinarnych pasjonatach, aż po kursy dla małych dzieci. Żeby kurs gotowania dał spodziewane efekty, niesłychanie kluczowe jest to, aby był przeprowadzony przez profesjonalistę. Wobec tego przed opłaceniem warsztatów wskazane jest sprawdzić, kim jest kucharz prowadzący zajęcia – jakie szkoły ukończyła, w których lokalach gastronomicznych pracowała i czy posiada jakieś branżowe wyróżnienia.
Kurs gotowania – co na nim opanujemy?
Od tematyki kursu gotowania zależy to, jaką wiedzę zyskamy. Na szkoleniach skierowanych do dzieci podejmowane są podstawowe zagadnienia, zaś rolą kursu nie jest uzyskanie konkretnych umiejętności, a wzbudzenie w nich kulinarnej fantazji i pasji. Z kolei kursy dla dorosłych pasjonatów gotowania są okazją do przećwiczenia kluczowych kulinarnych umiejętności, jak np. różnorodne metody obróbki termicznej mięsa, techniki krojenia bądź sztuka prezentacji potraw.
Nasza siedziba:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]