Jak rozpoznać dojrzałe awokado i dlaczego warto je jeść?

Awokado to owoc wyróżniający się bardzo dużą ilością wartości odżywczych, przez co warto wprowadzić go do codziennej diety. Poznaj jego najważniejsze zalety, a także naucz się rozpoznawać dojrzałe owoce, które są najsmaczniejsze.

Czy awokado jest kaloryczne?

Ze względu na swoją tłustą konsystencję, awokado nazywane jest owocem maślanym. W 100 g posiada 221 kcal. To sporo. Nawet banan, uznawany za bardzo kaloryczny owoc, posiada 95 kcal w 100 g.

Mimo to awokado warto jeść regularnie. Jest to przede wszystkim bomba witaminowa. Przy czym warto wspomnieć, że awokado to także źródło tłuszczu. Nie ma jednak powodów do obaw. To mit, że jedynie poprzez zwiększenie ilości tłuszczy w naszej codziennej diecie tyjemy. To raczej węglowodany lub znaczna nadwyżka kaloryczna i brak ruchu może spowodować, że przybierzemy na wadze. O zdrowe tłuszcze w naszej diecie warto zadbać. Pomagają one spalać tkankę tłuszczową.

Wspomniany wcześniej banan to niemalże same węglowodany, podczas gdy awokado to także potrzebne nam tłuszcze. Oprócz wspaniałych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, awokado zawiera cenne kwasy omega-9, czyli kwas oleinowy. Omega-9 należy do grupy NNKT, czyli niezbędnych kwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

Jakie witaminy ma awokado?

Tłuszcze to jedno, natomiast awokado jest także bardzo bogate w witaminy. Zawiera mnóstwo witaminy E (zwanej witaminą młodości). Jest także doskonałym źródłem witaminy B i K. Znajdziemy w nim też witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Zawiera również fosfor, wapń i błonnik (6,3 g na 100 g owocu).

Awokado a ekologia

W 2012 roku powstała lista warzyw i owoców najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami. Wśród najlepszej piętnastki znalazło się właśnie awokado. Oznacza to, że nawet, gdy jest uprawiane w sposób konwencjonalny, masowy i rolnicy w takich uprawach używają środków ochrony roślin, owoce awokado są na nie w dużej mierze odporne i dzięki temu nie magazynują tych toksyn.

Jak rozpoznać dojrzałe awokado?

Jeśli na zielonej skórce awokado znajdują się ciemne plamy to znaczy, że awokado jest w środku zepsute. Podobnie, jeśli widzimy, że kropeczka u góry (pod szypułką) jest biała – to może świadczyć o pleśni. Kolor ten powinien być jasnozielony lub jasnożółty, bez ciemnych plamek.

Warto delikatnie przycisnąć skórkę palcami. Dojrzały owoc powinien być miękki i sprężysty, a po dotknięciu skórka powinna wrócić do swojego kształtu.

Co innego w przypadku awokado Hass – tego bardziej chropowatego, brązowego. Tutaj, jeśli mamy do czynienia z bardzo miękkim awokado, które sprawia wrażenie pustego w środku – możemy niemalże być pewni, że jest zepsute. Na ciemnej skórce awokado Hass znacznie trudniej jest dostrzec ciemne plamki, które mogą świadczyć o tym, że się psuje.

Awokado nie należą do tanich, więc warto im się dobrze przyjrzeć przed zakupem.

Ciekawostki o awokado

  • Opóźnia proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera.
  • Znacznie zwiększa wchłanianie cennego beta-karotenu i przeobrażanie nieaktywnej witaminy A do postaci czynnej.
  • Jest silnym przeciwutleniaczem.
  • Wspiera pracę układu odpornościowego.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Może obniżać ciśnienie krwi u osób, które zmagają się z nadciśnieniem.
  • Reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Dzięki kwasowi foliowemu w nim zawartemu organizm może produkować hormony szczęścia.
  • Zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy.

Z awokado można wyczarować wspaniałe w smaku pasty i koktajle. Można też dodawać je do makaronów, ryżu czy sosów. Idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, a nawet podstawa do dressingów. Od Twojej inwencji zależy, jak go wykorzystasz.

Źródło tekstu: https://revelare.pl/zdrowie/jak-rozpoznac-dojrzale-awokado-i-dlaczego-warto-je-jesc/